youtube

miercuri, 12 aprilie 2017

Trei zile înainte de Paște: Așteptați Paștele curați! – Nicolae.Geantă

Euforia Paștelui culminează cu curățenia. Haine noi, covoare spălate, văruieli proaspete. Biserici gătite. Prospețime generală. În goana după curat evreii ajunseseră să caute ziua cu lămpașul (simbolic) orice urmă de aluat dospit! Dar inimile? Tot rele, murdare... Nici azi nu suntem mai breji. Paștele nu poate fi așteptat fără neprihănire!

Două lucruri ne avertizează Domnul Isus cu privire la sărbătoarea Crucificării și Învierii Sale. A Paștelui Ceresc. Nu nesocotiți Casa Domnului. Nu nesocotiți curăția personală!


La Templu evreii de pe toată planeta veneau să se închine Domnului cu bucurie, dar plecau cu sufletele ucise fiindcă erau furați de preoți și leviți. Monezile lor erau convertite în șekel, moneda Templului care nu avea pe ea niciun chip. Orice evreu trebuia să plătească contribuția la Templu o jumătate de șekel pe an. Echivalent a două zile de muncă. Iar zarafii schimbau cu comisioane babane gologanii. La fiecare ½ de șekel câștigau 1 maal. 4 maali erau o zi de muncă! Fiecare animal era examinat de un inspector. Care evident îi găsea cusur. De teama respingerei jertfei, închinătorii cumpărau mieii, porumbeii, etc direct din bazarul lui Ana. Care scosese afară completul de judecată evreiesc și făcuse boxe pentru animalele sale! La fiecare miel câștiga de șase ori prețul din afara Templului. La fiecare pereche de porumbei câștiga de 25 de ori prețul pieței! Diavolul profitului râdea cu dinții de aur, vorba unui păstor. 3,75 milioane de dolari ar fi încasat Ana și Caiafa anual dacă erau contemporanii noștrii!

Deși strălucea de poleiala aurului de pe pereți, Templul nu mai era curat. Astfel, înainte ca să fie adus ca jertfă pe Golgota, Hristos a căutat să-l curățească. Atunci a scos afară comercianții, valutiștii, inspectorii. A certat fariseismul tip mormânt văruit. A lovit cu biciul din funii pe cei ce transformaseră Casa lui Dumnezeu în peșteră de tâlhari. În greacă sună mai grețos: peșteră de hoți și ucigași!

”Ai grijă să nu ți se clatine piciorul când intrii în Casa Domnului”, zice Solomon. Ai grijă la ce gândești, la ce privești, la ce atitudine ai, zic eu. Casa Domnului nu e parcul pensionarilor, nu e cafenea sau anti-cafe, nu e stadion, nici sală de teatru, nici liceu unde în oră dăm like-uri pe facebook. Cu Dumnezeu nu îți faci selfie chiar dacă ai fi Patriarh. (Căci Creatorul nu iese în poză!). Dacă nu considerăm Biserica fiind sanctuarul sfânt al lui Hristos vom aduce jertfa nebunilor! Iar Casa lui Dumnezeu e un altar solemn nu doar de Paști. Ci totdeauna...

În joia dinaintea răstignirii, Hristos a luat ligheanul și a spălat picioarele ucenicilor. Știți în care moment? Când ei se certau cine să fie mai mare în Împărăția lui Dumnezeu! Se certau tocmai în seara când mâncau Paștele! Și suplimentar Masa Domnului! Mâncau terfeliți de patimi în trup, în Templul Duhului Sfânt!

Dumnezeu ne vrea curați pentru că vrea să locuiască în noi! Dar cu filmele murdare în ochi, cu obrăzniciile în minte, cu smoala urii în inimi, cu limba cănită de bârfe, cu mirosul de dohană, de borhotul din alcool..., El nu poate rămâne! Și nici cu certurile de partide, cu ura interconfesională, cu spam-ul dat pentru frați, cu telefoanele otrăvite și mail-urile anonime pline de vitriol!

Acolo unde nu locuiește Duhul Sfânt pot fi brocarturi, filactelii, cuvinte pompoase, pioșenie în mișcări, tămâie în cădelnițe, Scripturi pe amvoane... Dar puterea în rugăciune va lipsi. Dar vorbele nu vor aduce roade. Dar mărturia va lăsa de dorit. Iar moartea va fi deja instalată!

Rușinat ca o fecioară la pețit, când vede că a nesocotit pe Domnul Paștelui, Petru refuză spălarea! ”Dacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte de Mine!”. ”Atunci și mâinile, și capu-mi trebuie curățit!”. Tu ai curaj să sărbătorești Paștele ca Petru?

Curățiți-vă bine înainte de a sărbători Paștele! Trăiți apoi curăția. ”Cine s-a scăldat n-are trebuință să i se spele decât picioarele ca să fie curat de tot”, spune Domnul Isus.

Ucenicii au fost curățiți de Isus. Și noi odată cu ei. Biserica e curățită de Răstignitul Golgotei. Nu știu de ce, dar chiar în aceste momente Duhul mi-a șoptit la ureche: ”Sunteți curați, dar nu toți!”

Nicolae.Geantă
11.04.2017

Un comentariu:

  1. Trupul este Templul Duhului Sfânt pe care ni L-a dat Dumnezeu , iar acest trup nu mai este al nostru caci am fost rascumparati pentru ca Dumnezeu sa Se proslaveasca atât în trupul , cât si în duhul nostru .

    RăspundețiȘtergere