youtube

joi, 10 noiembrie 2016

Iertarea și recycle bin - de Nicolae.Geantă

sursa foto AICI
"Poţi ierta?", întreabă medicul un pacient. "De iertat iert, dar nu pot să uit", a fost răspunsul care m-a şocat şi pe mine ca pastor, şi pe el ca medic.

Le spuneam liceenilor că iertarea făra uitare e ca și cum ștergi fișierele greșite și le duci în recycle bin. Chiar dacă le-ai dat delete ele sunt încă-n computer. Dacă deschizi recycle bin-ul, un singur restore le activează ca la început. Greșelile cândva șterse vor fi din nou funcționale! Tot așa-i și cu greșelile semenilor: le poți ierta, dar le ții undeva în inimă. Oricând poți să reproșezi. Să scoți învinuirea și s-o întinzi ca rufa pe sârmă.

Cine zice "te iert dar te mai am undeva la ficat" nu a iertat decât protocolar. Cu buzele. Inima încă mai ascunde resentimente. Şi resentimentele ucid! Pacea, fericirea, sufletul... Sunt izvorul amărăciunii. Iar amărăciunea e primul pas cu care răul intră în inima omului, zice Pavel către efeseni. Cine iartă şi nu uită face depresie...

Rochefocauld spunea că fiecare iartă în măsura în care iubeşte. Şti care e testul prin care cunoşti că eşti iertat de Dumnezeu? Că poţi să ierţi şi tu! Dumnezeu când iartă... uită! 

Când ai trimis prin delete un fișier în recycle bin ești obligat să-l mai ștergi și de acolo odată! Numai așa nu te vei mai întâlni cu greșeala! Hristos ne-a învățat ca atunci când iertăm să uităm! Folosiți deci și delete-ul iertării și delete-ul uitării.

Iertați. Apoi uitați. Apoi veți fi liberi...

Iertarea este răzbunarea oamenilor buni! 

Nicolae.Geantă


2 comentarii:

  1. Personal nu cred ca este corect spus "bun" unui om, din moment ce Fiul lui Dumnezeu a mentionat ca Singurul BUN este Dumnezeu ! (Luca 18:19)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E corect, dar Pavel spune: "dimpotrivă fiți buni unii cu alții..." (Efeseni 4:32a). La asta mă refer. La bunătatea pe care omul o poate atinge.

      Ștergere