youtube

sâmbătă, 9 iulie 2016

Tu ești în tabloul de familie? - de Nicolae Geantă

John Maxwell povestea că o vetiță de clasa I a venit acasă plină de mãndrie, fluturând un desen de la școală. "Ce ai pictat acolo?", o întrebă tata privind curios opera micului picasso. "Portret de familie, a spus micuța. Învățătoarea ne-a dat tema asta". Tatăl se uită surprins călipsește din pictură. "Dar eu... nu sunt în tablou". "Tati, asta este o imagine de familie cu noi acasă, iar tu nu ești aici niciodată!", a replicat copila. Evident ca parcă Cerul i-a turnat plumb în cap bărbatului! A trebuit să facă o curbă de 180 de grade din seara aceea.
R
Mulți tați, ba chiar mame, nu sunt niciodată acasă. Nu doar călătoriile, concediile fără copii ori jobul, ci și televizorul, smartfonul - acest drac online cu care ne pierdem vremea și în pat!, discuțiile interminabile telefonice cu colegii de muncă sau frați de biserică, ne fac să nu prea fim niciodată acasă, deși de familie ne despart doar pereții! Un frate bătrân, din vechea noastră biserică, e acuzat și azi de cei 11 copii ai săi că, atunci cãnd ei erau mici, el lua Biblia la subțioară și pleca în misiune!". Uneori, chiar și preocuparea intensă cu problemele bisericii ne pot ține departe de familie (vezi situația caselor lui Samuel ori David din Vechiul Testament și e suficient).



În America (pentru că ăștia fac tot felul de statistici), un cuplu obișnuit petrece cam 37 minute pe săptămână purtând o discuție plină de sens, și de cinci ori mai mult stând în fața televizorului, spunea Bob Gass. În Romãnia, cred că timpul pierdut în fața lăzii de gunoi virtual e dublat de timpul pierdut prin cârciumi. Văd o mulțime de copii singuri la televizoare sau pe internet, făra tata, fără mama. Mai mult, zeci de mii de copii cu părinții pribegind prin diaspora după adidași, lego și faianță. Și plozii? Singuri, ori cu babacii.

 Știu, familii avem, dar întrebarea este mai suntem prezenți în ele? Mai facem parte din tablou? Familia ta fără tine e ca și cum ai face un selfie în care tu să nu apari! Se poate?

Ce-ar fi să schimbi puțin macazul? Schimbă-te tu și se vor schimba și ei!

Nicolae.Geantă
Tăuții Măgherăuș, MM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu