youtube

joi, 14 aprilie 2016

Efectul Zeigarnick

Bluma Zeigarnick a fost o tânără ce studia problemele psihologice la Moscova. În anul 1927, în timp ce era într-o cafenea din Viena, urmărind peisajul uman, a cosntat că un chelner ce servea ținea minte toate comenzile până în momentul onorării lor. Apoi, brusc le uita dintr-o dată. Bluma a înțeles atunci că oamenii țin minte detaliile aproape ale oricărei activități atâta vreme cât ea este neterminată.

Fenomenul Zeigarnick se numeste efectul sarcinii neterminate. Bluma spune că dacă suntem întrerupți la un moment dat în timp ce facem o activitate (de exemplu suntem chemați la telefon), ne vom reîntoarce unde suntem restanți, deoarece în mintea noastră stau ascunse lucrurile întrerupte...

Mi-aduc aminte că la examenele de la facultate învățam câte 30 de cursuri, și după ce finalizam examenul mi se ștergeau din minte în secunda doi! De multe ori am experimentat că înainte să predic sunt concentrat asupra subiectului dar după ce-am vorbit nu îmi mai aduc aminte integral expunerea!

Efectul sarcinii neterminate ar trebui să ne țină în priză, turați continuu pentru Hristos. Paradoxal, uneori uităm predica, nu ne ducem lucrările la final, postim fără evlavie, slujim alternativ... De ce? Pentru că în loc să fie lucrul prioritar pe care îl întrerupem cu anumite activități, biserica, viața creștină au devenit lucruri care ne întrerup activitațile prioritare!

Cine lucrează pentru Hristos nu poate uita unde a rămas cu lucrarea! O tine minte și prin Valea Umbrei Morții dacă-ar trece. E cineva dintre noi care L-a apucat deja?

Concentrați-vă pe Hristos. Pe Scripturi. Și orice v-ar întrerupe bucuria, veți rămâne tot acolo!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu