youtube

luni, 22 februarie 2016

Libertate în supunere

Politicieni sfidători. Soții răzvrătite. Adolescenți rebeli. Biserici neascultătoare. Copiii care bat din picior când nu le faci voia. Bătrâni care nu vor să primească nimic dela cei tineri. Pastori su preoți plini de aere. "Cum, să ascult eu un sfat de la subalterni?". Toți cu pretenții. Pe scrolul fruntii lor citești de departe: "lucrurile trebuie să meargă cum vreau eu!". Obsesie care se traduce "nesupunere"!
Oamenii nesupușii nu sunt doar contemporanii noștrii. Sportul ambiției e indisciplină veche. De la grecii sfidători și evreii "îndărătnici" până la globaliști, lipsa supunerii a fost "cea mai grea robie a societătii", vorba lui Richard Foster. A fi supus, se trâmbitează la scară largă, înseamnă a-ți pierde din libertate! Dar tocmai această libertate a răsturnat-o Hristos: cine vrea să fie liber trebuie să fie supus!

Ca să întărească cerința Mântuitorului, Pavel spune că trebuie să vedem pe ceilalți mai presus de noi.
Chiar dacă sunt mai mici ca noi! Soții, patronii, împărății toți sunt chemați la supunere! Chiar și pe robi i-a chemat Pavel la subordonare. Supunerea nu se vede niciodată deasupra. Martin Luther a așezat supunerea drept cap de serie în Haustafelul său (haustafel=tablele legii crestinului). Nimeni nu poate fi liber dacă nu vrea să fie supus. Nici adulții, nici bătrânii și nici copiii. Supunerea este de fapt modelul lui Isus!

Supunerea nu înseamnă să fi preș. Nimeni nu se poate șterge cu oameni pe picioare. Supunerea nu înseamnă să nu iei decizii. Niciuna însă nu trebuie să ducă la păcat. Supunerea nu înseamnă frică. Fricosii pot fi manipulați. Supunerea înseamnă hotărârea de a trăi responsabil. Mai ales între iresponsabili!

Să fiți supuși Lui Dumnezeu și Scripturii. Nu veți eșua nici aici, nici dincolo! Să fiți supuși familiei. Altfel veți avea iadul în casă! Să fiți supuși bisericii și conducătorilor ei. Trupul nu funcționeză normal dacă nu i se supun mădularele! Să fiți supuși patronilor, mai marilor voștrii. Mâncați pâine datorită lor! Să fiți supuși dregătorilor. Sunt sabia lui Dumnezeu, îngăduită. "Cinstiți toți oamenii", ne sfătuiește Pavel. Nu suntem insule izolate!

Să fiți supuși tuturor!  Și celor răi? Și smecherilor care ne fură? Și manipulatorilor? Și politicienilor corupți? Tututor. Dar numai în Domnul!

Nicolae.Geantă
Lutton

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu