youtube

miercuri, 9 decembrie 2015

Dragoste și dreptate - de Nicolae Geantă

"Este vreo diferență între dragoste și dreptate?", am întrebat niște liceeni de-a doișpea. Un snop de răspunsuri greșite. "Dacă am o ciocolată și vin într-o casă unde sunt doi frați, unul a spart un geam iar celălalt a fost cuminte, ce spune dreptatea?"."Să dați ciocolată la amândoi", zice o blondă. "Dreptatea? Ea zice să dau numai celui cuminte! Dar dragostea zice s-o împărțim în mod egal! Pentru cel cuminte dragostea e dreptate dar pentru cel neastâmpărat e har!". "Apropos, cum ați dori să mă port cu voi: cu dragoste sau cu dreptate?". "Cu dragosteeee!"


Tot așa este si cu dragostea lui Dumnezeu. Nu meritam, dar El ne-a iubit. Ne-a mântuit. Prin har! Dreptatea a strigat să ne condamne, dar dragostea a cerut milă! Iertare! Mulțumim Doamne că ai folosit dreptatea pentru Tine, și dragostea pentru noi!

Într-o zi, un grup agitat, a adus o femeie prinsă-n actul curviei la Hristos. "Învățătorule, fă dreptate!", au strigat călăii dragostei din dorința de răzbunare (și pe femeie, dar și pe Isus). Dacă Domnul spunea să fie eliberată, încălca legea lui Moise, dacă spunea să fie ucisă cu pietre, încălca legea romană (în vremea aceea numai romanii aveau drept de sentință)! Și Hristos le cere să facă echitate numai aceia care n-au nevoie de milă! Nimeni n-a reușit... Dreptatea lor avea miros de sânge. Dragostea lui Isus avea miros de eliberare.

Dragostea, spunea Apostolul Pavel, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr. Ea rabdă, dreptatea nu. Dragostea nu uită greșeala, dar o acoperă. Dreptatea cere pe loc nota de plată. Achiți, dar numai dragostea aduce pocăință. Dreptatea e și frică. Dragostea nu...

Mă gândeam aseară la diferența dintre Isus Hristos și Moș Crăciun. Hristos e dragoste, și dragostea Sa e pentru oricine. Moș Crăciun e dreptate. El dă bunuri numai celor ce-au fost cuminți! Bineînțeles că minte! Dar și cei ce-i zic c-au stat cuminți îl mint! Astfel, Moșul face dreptatea mincinoasă!

Iubiți! Și nu mai aveți nevoie de dreptate! Dragostea e mai tare ca dreptatea!

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Fiti binecuvantat,fiti sfant,ramaneti in Cuvant,si veti reprezenta o binecuvantare, pentru acest pamant.
    Cu stima si dragoste sfanta
    Iosif C. (un rob netrebnic)

    RăspundețiȘtergere