youtube

vineri, 30 octombrie 2015

Spune nu Halloween-ului!

Irlanda nu e un stat mare. Însă nu trebuie să fii cineva ca să influențezi o mare parte din lumea de pe glob. Emigranții irlandezi din America au pus bazele Halloween-ului. Probabil, într-o noapte, au speriat americanii în așa hal încât s-a ajuns la sărbătoare națională, speriatul, măștile, prostia...
Lumea îmbrățișează tot ce este ciudat, anormal, tâmpit aș putea spune. Are inima deschisă către aspecte ieșite din comun. Când mă gândesc că este o sărbătoare asociată creștinismului occidental, mă întreb care creștinism occidental? Probabil acela cu lacăte la ușile bisericilor.
Când eram mic, cineva mi-a decupat un zambet într-un dovleac și a trântit o lumânare în el. Mi s-a părut straniu, totuși. Părea înfricoșător. Cam așa suntem învăluiți în viața de zi cu zi. Prima dată apare zâmbetul, abia când e târziu îți dai seama că ai fost mușcat.

Unii zic că e un eveniment inofensiv. Și un purice pare inofensiv până te mușcă. Atunci când apar copiii îmbrăcați în vrăjitori sau cu o coasă din plastic în mâini, zâmbind ciudat, de parcă ar ști că este ceva neîngăduit, te face să te gândești ca nu cumva peste 20 de ani să devină un subiect la Discovery ID & Investigation ori mai puțin complex, la știrile de la ora 17.
Uneori ajungem să și râdem de Halloween. Dar nu e râsul care să ne aducă ceva bun. Cineva zicea că cele mai reușite măști de Halloween sunt cele pe care le poartă o parte din politicieni.
Jean Baudrillard, un om influențat destul de mult de marxism a avut o intervenție într-una din scrierile lui care mi-a plăcut, a zis că nu este nimic distractiv în privința Halloween-ului. Acest festival sarcastic reflectă, mai curând, o infernală dorință a copiilor de a se răzbuna pe lumea adulților.
Ca iubitor de Dumnezeu, sunt împotriva acestei sărbători cu repercusiuni pe care nu ai de unde să le știi. Hristos nu a murit pe o cruce, ca unii mici sau chiar mari să se joace de-a purtatul măștilor. Dumnezeu a luptat pe cruce ca noi să nu ne mai urâțim la loc nici măcar pentru o noapte.
Spune nu, Halooween-ului! Dacă ești creștin autentic, fă un bine, promovează dragostea. Și așa sunt oamenii destul de speriați. Măcar să se sperie de bine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu