youtube

joi, 1 octombrie 2015

Non scholae, sed vitae discimus - de Nicolae Geantă

În urmă cu opt ani erau peste un milion. Azi ați rămas doar la jumătate. Voi studenții. Aceste aisberguri ale societății. Voi tinerii care veți grava viitorul României. Vouă vă scriu. Azi, la început de an universitar. Știu, cuvintele scrise de mine nu pot dezamorsa o mină. Dar totuși niște puteri tot au: arătă locul unde terenul e minat!

Din capul locului vă zic: studenția nu merge cu sintagma domnului Cosașu: "supraviețuim fiecare după rețetele lui". Aici nu-i o vorba de-o viață culinară. E un set de norme și reguli. Nimeni nu devine campion sfidând regulile, încălcând limita de demarcație ori trișând. Oricine greșește este scos afară... 

În al doilea rând succesul vine numai prin disciplină. Prin înfrânare. Cu orare bine stabilite. Cu studii. Sacrificii. Repetiții. La succes nu se ajunge dormind. Nici vu frecvența redusă. Și nici atât ca spectator... Ca să fi campion trebuie să participi!

Puneți-vă limite! Fiți disciplinați!  Fiți implicați! Luați-vă cursurile în serios. Nu vă prelungiți vacanța în timpul școlii (apoi școala în timpul vacanței). Nu tociți mai mult gresia de pe holuri ca cea din sala de lectură!

"Non scholae, sed vitae discimus!". "Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm", spunea gânditorul Seneca. Căci cine învață pentru notele din carnet e doar un biet tocilar.

Nu abandonați lucruri care vă par grele. Complicate. Imposibile. Zicea Lhosa că totul devine extrem de simplu dacă omul e în stare sa deslușească răul sau binele îndăratul fiecarei întâmplări. Fugiți de tot ce vi se pare rău! 

Vreau să vă mai spun că deasupra acestui vârtej sângeros, veghează cerul unei purități. În afara lui, chiar dacă par imaculați, cei ieșiți sunt amorfi!

Prezentați-L tuturor pe Hristos! Chiar dacă cel rău vă împiedică înălțând ziduri. Emerson zicea că fiecare zid e o ușă. Dar și fiecare ușă poate fi un zid... Fiți deschizători de uși! Închizătorii nu primesc răsplată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu