Fundaţia CIREŞARII

vineri, 16 mai 2014

Baticul și femeia - o încercare modestă la explicarea unui pasaj dificil - Laurențiu Nica

Am constatat că predica fratelui Pustan despre "batic" a avut mare căutare pe acest blog. Prin urmare astăzi postez un subiect asemănător scris de prietenul meu Nick Laurențiu Nica din Brașov pe blogul său. Redau o parte din abordare.

Printre comentatorii moderni există patru abordări distincte în ceea ce priveşte apropierea de acest pasaj:
 • 1) Există aceia care văd întregul pasaj ca o bucată de acomodare nefericită faţă de ideile patriarhale învechite, pe care societatea le-a depăşit cu mult. Aceasta este opţiunea aşa-zişilor "feminişti evanghelici", a căror păreri cu privire la chestiunile despre femei sunt în mod consistent mai feministe decât evanghelice. Pentru aceştia, atât obiceiul de acoperire al capului cât şi ideile patriarhale din spatele lor ar trebui abandonate împreună.
 • 2) Există acei care spun că obiceiul descris trebuie urmat cu precizie, cum a fost în cazul acelora din Corintul primului secol. Atât ideile patriarhale cât şi expresia precisă al acestor idei în privinţa acoperirii femeii nu ar trebui să fie alterate, în vreun fel particular. Această opţiune ar necesita să cunoaştem cu precizie ce stil de accesorii ale capului se purtau de către femeile din cultura greacă antică, aşa încât aceste lucruri să fie duplicate pentru folosul modern.
 • 3) Există cei care cred că principiul general al autorităţii patriarhale este transcendent şi permanent, şi că ar trebui să fie sărbătorit în mod perpetuu prin acoperirea capului femeilor, însă stilul ori forma de acoperire ar putea să varieze pentru a include pălării, baticuri, eşarfe, bucăţi de pânză, etc. - mai degrabă decât să fie restricţionat la un fel precis de voal purtat de grecii din primul secol
 • 4) În final, există cei care ar păstra principiul autorităţii bărbatului din cămin şi biserică, însă ar privi întreaga chestiune legată de acoperirea capului a fi ceva negociabil şi contingent faţă de obiceiurile locale.


Un comentariu:

 1. Nick,

  Articolul nu este scris de mine, este o traducere / adaptare a unui material scris de altcineva (apare la nota de final). Urmeaza insa sa postez si partea a 3 a a acestei dezbateri care se pare ca ii "aprinde" pe unii crestini evanghelici.

  Concluzia mea de moment este ca s-a ajuns de la o conversatie a lui Pavel cu Corintenii... sa se inteleaga de fapt ca ar fi - si nu este - o conversatie a lui Pavel cu Pamantenii. Si de aici... au aparut tot felul de concluzii, traditii, obiceiuri religioase la crestini. Pacat ca pentru unii baticul are o importanta mai mare decat sfintenia interioara. Doamne ai mila de noi!

  RăspundețiȘtergere