youtube

luni, 1 iulie 2013

Romale aven co Del - ziua a IV-a - Toflea (Galați)

Pentru Cireșari solstițiul de vară a fost mai târziu c-o săptămână. Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cea mai scurtă. După ce instalezi sonorizarea până la ora 2,00 noaptea e greu să te ridici din pat devreme. La ora 8,00 Biserica din Toflea era aproape plină. Cred că știți deja, e cea mai mare biserică de rromi din țara noastră. Toflea are peste 7000 de locuitori. "Nu cred că mai sunt doi români în sat", mi-a spus Vasile Oprea. Aproape sută la sută rromi. Peste jumătate sunt penticostali.

Oficial, recensământul din 2011 ne spune că la Toflea și Brăhășești (comuna lor de reședință) sunt 4274 de penticostali și 7 adventiști. Grupul de tineri ai bisericii depășește 500. Iar copiii, mult, mult mai mulți. Unii învaţă carte bine. Apropos, un tânăr toflean face studii pe la… Oxford!

La 9,00 fix biserica era arhiplină. Peste 1500 de femei şi bărbaţi. S-au pus multe bănci și afară. Rugăciunea de început a făcut-o tofleanul Vasile Iosub, apoi Nicolae Geantă a predicat despre "Umblarea cu Dumnezeu" (Piren le Devlesa)". Grupul "Rugul Aprins" s-a întrecut la cântare. S-au aprins! Oprea a cântat peste Oprea. La fel şi Isaura, şi Florin, Ionuţ şi Vasile de la Cluj. Cerul coborâse atât de jos. Simțeai fâlfâiala îngerilor la tâmple. De fapt în sală erau îngeri. Cu fețe poleite. Dumnezeu e cel mai bun fond de ten. Femeile de la Toflea au cântat "Ascultă Doamne strigătele mele". Mulţumim Doamne că nu-ţi înfunzi urechile la cererile noastre! Apoi, Vladimir Pustan a predicat din Ieremia 29. O scrisoare cu patru puncte, valabilă şi azi: fiţi credincioşi în viaţa de zi cu zi, implicaţi-vă în societate, faceţi curăţenie în mijlocul bisericii, promovaţi un mesaj al speranţei. “Nu s-au mai vărsat de mult timp în biserica noastră atâtea lacrimi”, mi-a spus un frate. Liviu Cabău şi Dani Coste au reuşit să transmit şi Tv. De pe stick. Uite că se poate. Chiar şi-n zone uitate de lume. (Căci la Toflea drumurile se înfundă. E cap de linie. Chiar dacă aici locuieşte un miliardar care a cumpărat CFR Marfă). Rugăciunea de mulţumire a făcut-o Vasile Căpitanu. Conduce biserica din Toflea. (Şi, aşa, pentru dvs:  a intrat primul la admitere la Şcoala de Predicare Cireşarii!).

Mulţumim Vasile Căpitanu pentru masă! Ne-aţi tratat ca pe prinţi. Doar eşti fiu de Rege. Mulţumim conducerii bisericii “Rugul Aprins”! Sunteţi oameni minunaţi. Şi cu lipici. D’aia vine lumea la Toflea. Să fiţi Muntele Athos al rromilor de pretutindeni. Creşteţi, înmulţiţi-vă şi terminaţi rapid biserica cea nouă!



Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă & Cireşarii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu