youtube

joi, 15 decembrie 2011

Adunătorii de pleavă

Un frate bătrân din judeţul Arad, fără şcoli biblice ori laice - dar cu şcoala Duhului Sfânt la zi, a participat la o întâlnire a păstorilor, undeva prin Bucureşti. Având la îndemână balsamul de cuvinte ce ungea orice inimă, bătrânul a fost invitat să predice colegilor păstori. După o prelegere care a ţinut sala cu sufletul la gură, un pastor îmbrăcat la patru ace, cu cravata aferentă, şi o pioşenie verbală rar întâlnită, s-a dus la fratele arădean şi i-a spus: "Aţi vorbit extraordinar. Dar..., aţi avut 14 greşeli gramaticale!"

Fără să stea pe gânduri, septuagenarul de lângă munţii Zarandului, care nu şi-a tocit coatele pe băncile unor institute biblice, dar şi-a zdrenţuit genunchii în cămăruţa sa de la ţară, a replicat zâmbind: "No frate, io am acasă vro douăj' dă găini în ogradă. Diminaţa ori sara, când merg la ele să le dau grăunţe, io bag mâna în traistă şi zvârl. Odată cu grăunţa, arunc şi pleava. Însă am nişte găini atât dă dăştepte, că ele adună numai boabele, nu şi pleava"!

De o vreme bună, "bag samă" că printre creştini se plimbă şi iluştrii adunători de pleavă. Ei, când adună, aruncă grâul şi opresc tărâţa. Ocolesc boabele şi opresc cocenii. Dacă au în faţă o coală A4 cu 5 puncte minuscule, ei văd negreala şi nu albul foii. Văd numai găurile, nu şi şvaiţerul...

Dacă e predică, adunătorul de pleavă n-a auzit nici un verset, dar i-a zgândărit timpanul greşelile retoricii. Spune că tinerii nu sunt buni în slujire că sunt prea cruzi, că predicatorul cutare are cravată, că ăla ţipă prea tare, muzica e prea gălăgioasă, retroproiectorul "pune" pe perete litere prea mici, cel ce conduce cântările "pune" numai ce doreşte, copiii pastorului sunt prea bine îmbrăcaţi...  El vede numai semnul crucii, şi nu crucea!

Pentru adunătorul de pleavă, când intră pe bloguri, dacă scrie cineva de jale nu e bine, dacă laudă e anatema! Dacă un frate sprijine un păstor, este murdărit pe loc, dacă nu-l susţine e catalogat strâmt. Când unul a păătuit, adunătorul de pleavă e vrednic urmaş al sectei fariseilor ce doreau să oprească femeia prinsă în preacurvie, dar şi pe Domnul Isus să predice!

Pentru adunătorul de pleavă, dacă eşti credincios unor principii - eşti fanatic religios, dacă nu eşti de acord cu secularismul - eşti sectant, dacă nu eşti ortodox - nu eşti român, dacă eşti ortodox - nu intri în cer...

Ştiţi ce mă miră? Că adunătorul de pleavă nu are nici măcar ideal de găină. Visul orătăniei este un castron plin cu boabe. Al lui, e decât o mână de... pleavă! De nimic. "Au alergat după nimicuri, şi ei însuşi au ajuns nimic", spune Ieremia.

Unu: oricât de abundentă ar fi, pleava nu ţine de foame! În al doilea rând, fiind foarte uşoară, o spulberă şi cel mai slab vânt. Iar al treilea principiu (de ţinut minte!): într-o zi, pleava va arde!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu