youtube

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Te iubesc – gen. Epic

Îmi plac articolele lui Cristian Tudor Popescu. Nu degeaba a fost desemnat ani la rând cel mai bun jurnalist din România. Îmi place mult şi cum scrie tinerilor. Iată mai jos o monstră de pe onemagazine.ro

Mie, ins pe cale de a iesi din targetul agentiilor de publicitate, 18-55 de ani, tinerii zilei de azi, inainte de a fi violenti sau apatici, mi se par apatetici. In situatii care pe mine ma emotioneaza pana la lacrimi, ei raman indiferenti sau ironici. Nu pun la inima, nu fac caz, nu o iau in tragic. Refuza sa se implice intr-un sentiment.
Cel mai bine spune asta o vorba de-a lor, gen, pusa la capatul propozitiei: "Da, si Adi a zis ceva, te iubesc - gen", "Carla e «vreau sa ma sinucid» - gen", "Nu vrea sa mearga cu mine la mare - gen". Tot ce se intampla nu poate avea nimic particular, unic, irepetabil, trebuie inscris intr-o serie, intr-o categorie fenomenologica, intr-un gen. Aparare prin clasificare. Astfel, nu te poate afecta personal, nu te poate rani, tot asa cum nu te poate rani un leu pus intr-o cusca pe a carei placuta scrie in latineste "Panthera leo".

A murit mama - gen.

Aceasta glaciatie a sentimentelor provoaca distrugerea clasei mijlocii printre tineri in materie de sex. Sau invers. Multi devin hiperactivi sexual de la 13-14 ani, cu contacte multe si la intamplare, echivalate cu a fuma o tigara sau a face un dus. Nematurizare afectiva, prematurizare sexuala. Altii raman blocati, complexati, retractili, viata lor sexuala fiind zero sau redusa la masturbare in fata computerului. Dragostea e un sentiment social. A fost creata de trubaduri pe la inceputul mileniului trecut. Tot atunci a inceput construirea marilor catedrale ale Europei.

Azi, nu se mai face vreo Notre Dame. Sa vedem cat se va mai face dragoste. Epic. Alta vorba adoptata de tineri. Ai vazut ultimul Harry Potter? Nu. Cum e? Bai, epic. Cum a fost in Vama aseara? Epic. A luat-o de-acasa dupa ce s-a batut cu taica-su si pe urma s-au dus in club T. Epic.

Apropos: ştiaţi că CTP este nepotul lui Tudor Popescu, preotul ortodox de la Biserica "Cuibul cu Barză" - Bucureşti, care în anul 1923 a înfinţat "mişcarea tudoristă", astăzi Biserica Evanghelică Română / BER?.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu